Exista un fruct minune provenit din Africa de Vest care are un efect uimitor: daca mananci un bob din ciudatul fruct, orice mancare acra ti se va parea dulce pentru urmatoarea ora si ceva. Recent, fructul a revenit in atentia oamenilor si face furori in intreaga lume. In unele tari se comercializeaza sub forma de granule sau tablete. Exista si oameni care au inceput sa il cultive si comercializeze in stare naturala. Pretul unui astfel de fruct care are marimea unei boabe de cafea este de 1,80 dolari. Cererea este din ce in ce mai mare. Din Hawaii pana in Finlanda si terminand cu Japonia, a devenit o delicatesa in restaurante sau o curiozitate culinara pentru majoritatea oamenilor fiind la mare cautare.
Fructul a fost documentat pentru prima data in 1725 de catre un explorator care facuse o excursie in Africa de Vest. Acesta observase ca triburile locale culegeau fructul din tufe si il mestecau inainte de masa. O sa va intrebati, desigur, de ce a trecut atata timp pana el a ajuns sa fie in voga in intreaga lume. Se pare ca in 1970 s-a incercat sa se cultive si comercializeze aceasta planta. Capacitatea plantei de a transforma alimentele amare sau acre in dulci, fara un adaos nesanatos de zahar sau aditivi indulcitori, ar fi fost extrem de benefica pentru oameni. Insa punea in pericol industria producatoare de zahar care ar fi pierdut astfel din castiguri, cererea de zagar scazand drastic. Acesta a fost motivul pentru care producatorii au sabotat incercarea de promovare a fructului. Curios este insa ca Food and Drug Administration se pare ca i-a sustinut, desi neaga acest lucru.
Efectul miraculos al plantei este dat de o molecula activa numita glucoproteina. Cand partea carnoasa a fructului este mancata, moleculele se amesteca cu papilele gustative, facand ca mancarurile acre sau amare sa para dulci. Efectul dureaza intre 30 de minute si doua ore. In 1968 s-a reusit sa se izoleze proteina din planta transformand-o in "miraculin". Pentru ca planta este extrem de fragila si perisabila, boabele isi pierd efectul intr-o zi sau doua de la recoltare, oamenii de stiinta au incercat sa modifice genetic alte plante sa produca miraculin insa fara reusite.
Fructul miracol ramane controversat. Daca in SUA este legal sa cultivi si sa comercializezi planta pentru ca nu trebuie sa ai autorizatii pentru a vinde fructe proaspete, problema se schimba odata ce ai vrea sa o folosesti ca aditiv in alte alimente.
In 1970 Robert Harvey si Don Emery au incercat sa faca acest lucru insa au esuat. Dorinta lor era sa creeze produse alimentare pentru diabetici, insa girantii financiari aveau teluri mai inalte: sa inlocuiasca jumatate din industria de zahar din lume cu aceasta substanta.
Robert Harvey descoperise cum sa transforme fructul miracol in pudra si apoi in tablete. Compania Miralin Co., a reusit astfel sa produca de la guma de mestecat la sucuri, plus retete pentru diabetici. Acadele lor cu miraculin erau de doua ori mai preferate decat cele normale, dupa cum arata un studiu Harvard facut printre copii.
Dar pe cand succesul era garantat FDA le-a trimis o scrisoare prin care numea miraculin un aditiv alimentar pentru care este nevoie de ani de teste pentru a intra pe piata. Astfel, le-a taiat elanul noilor intreprinzatori, acestia neavand banii necesari pentru cativa ani de teste pana sa-si vanda produsele.
Fie ca este sau nu o conspiratie impotriva acestei plante, ceea ce este sigur este ca oricine vrea sa simta ciudatul sa efect si-o poate comanda pe internet.
Foarte interesant efectul acestei plante..:) ..Nu neg ca mi-as dorii si eu sa incerc..
RăspundețiȘtergere